utställare

2022 års utställare:

Marcus-Gunnar Pettersson

 

Marcus-Gunnar Pettersson är illustratör utbildad vid Konstfack och bosatt i Arvika. Han debuterade som bilderboksillustratör 2014 och har sedan dess medverkat i en rad böcker. Han har mottagit flera priser, bland annat Albert Engström-sällskapets ungdomspris, och 2017 fick han det prestigefyllda uppdraget att illustrera diplomet till ALMA-priset.

   Marcus-Gunnar debuterade som författare 2018 med bilderboken Modig som ett lejon, pigg som en mört, en humoristisk och detaljrik bilderbok med djuridiom skriven på vers. Boken fick 2019 fick en uppföljare med Rädd som en hare, dum som en gås.

   Hösten 2020 släpptes Barnens bästa bibel, en barnbibel med text av biskop Sören Dalevi och illustrationer av Marcus-Gunnar. Boken fick stor uppmärksamhet, bland annat i tidningen Vi, SVT, Expressen och DN och redan några veckor efter att den släpptes hade den sålt slut och trycktes i ny upplaga. Den utsågs till Värmlands vackraste bok 2020 av Föreningen Värmlandslitteratur

https://www.marcusgunnar.se/

Gunilla Brander-Smedberg 

   

Gunilla har arbetat som grundskollärare sedan 1964. Hon är född i Lidköping 1940 och uppväxt i Gräsmark och i Folkärna i Dalarna.

Hon gjorde sina första lärospån som vävare på yrkesskolan i Arvika och hos Stina Eriksson i Taserud. Hon kan således räkna sig som arvtagare till traditioner från Rackstadkolonien. Hon förestod Nytomta stiftelsens vävstuga i Taserud under dess första verksamhetsår. Som

bildvävare är hon autodidakt.

Gunilla hämtar gärna sina motiv från mytologi och konsthistoria. Bilder och fragment som hon sedan behandlar med stor frihet. Den första separatutställningen var på Konstkällaren i Arvika 1965. Sedan har följt en rad utställningar.

De tolv vävarna till Pelopssagan visades på Rackstadmuseet 2014. De finns även som illustrationer i Sven Smedbergs bok Pelops ö, Salungen förlag 2014.

Michel Teruel

Jag föddes 1947 i Casablanca, Marocko.

1964 återvände min familj till Frankrike och Aix en Provence.

Mina studier på Ecole des Beaux Art, i Aix en Provence påbörjade jag1965.

   1967 liftade jag till Sverige för att uppleva det nordiska sommarljuset som jag hade hört talas om. Och 1970 flyttade jag till Sverige för gott.

Sedan dess har jag arbetat som konstnär och bildlärare på högstadiet.


Jag har haft utställningar i Uppsala och Enköping i början av min tid i Sverige, men sedan tog lärararbetet all min tid.

Där utvecklade jag ett arbetsätt för konsthistoria och måleri för åk 9. Eleverna målade stora reproduktioner av kända konstnärer där de fick ändra eller lägga till någon detalj.

 

Jag har mest målat i olja men gör numera teckningar i blandteknik och skulpturer av "floating wood" från Medelhavet.

Min tid delar jag numera mellan Rackstad och Uppsala. Jag har även flyttat min atelje till Rackstad och hoppas komma igång med oljemåleriet igen.